Мнения

Едва 17% слушат родителите си при професионалното ориентиране

По-малко от 1/5 от учениците в последните класове се доверяват на решението на родителите си относно следването във висше учебно заведение. 17 % слушат мама и тате, а останалите 3% се влияят от съвета на баба, дядо или друг роднина.

Останалата част от зрелостниците се доверяват на вътрешния си глас и собствените решения за бъдещето си.

Това са резултатите от представително проучване на Висшето училище по застраховане и финанси и Асоциация Родители. То е проведено сред гимназисти от столични училища и родители на ученици между 8 и 12 клас.

Половината от бъдещите висшисти събират информация от интернет, а 1/4 – от познати и приятели.

Около 1/3 от родителите са категорични, че наследниците им могат да направят самостоятелен избор и им дават напълно това право. 26% биха участвали с радост в избора на децата си, а също толкова са убедени, че трябва да имат думата в решения от този тип.

Родителите са раздвоени във връзка с нагласите кои университети предлагат по-перспективно образование – държавните (45%) или частните (45%).

Глобализацията в сферата на образованието изглежда кара родителите да предпочитат децата им да учат в български университети. 49% правят този избор, а 28 все пак гледат „навън“.