Училища

Едва ли ще има нови учебници тази година

Нови учебници тази година едва ли ще има, коментира пред „Фокус“ председателят на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров. Причината е, че законът за предучилищното и училищно образование все още не е приет, а до началото на учебната година остава по-малко от месец.

Дори и да има такива обаче, цените им няма да бъдат променяни и ще са в рамките на настоящите.

„До седми клас издателите на учебници ги продават на практика на държавата чрез общините, така че цените се договарят с Министерство на образованието и с общините, а не директно с клиентите. Поради това тези цени трябва да бъдат обосновавани, тоест те не са цените каквито намери за добре издателят, а трябва да обоснове разходите. В някаква степен приличат на регулираните цени на тока и парното например“, каза Тодоров, цитиран от сайта СофияУтре.

Цените в бранша се влияят както от разходите за печат, горива и т.н., така и от по-ниските тиражи. Това е в резултат от по-малкото деца в училище.

„Учебниците след осми клас до голяма степен са в зависимост и от пазарните условия. Учителите се съобразяват и с цените, така че според мен не може да се стигне до някакви неразумни цени“, коментира още Тодоров.

В последните години държавата отделя над 40 000 000 лв за учебници. Учебниците пък представляват близо 50% от целия оборот на книгите. Той е разделен по около 60 млн. лв за книги и учебни помагала.