Институции

Европейски награди за материали на Националния център за безопасен интернет

Две награди за най-атрактивни материали за деца спечели българският Център за безопасен интернет към Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ в състезание между 30-те центъра от европейската мрежа Insafe, информира страницата на Центъра.

Състезанието се проведе н рамките на редовна сесия в Будапеща на 26 и 27 септември на мрежата, която обединява центровете за безопасен интернет в Европа. На сесиите центровете представят нови материали и методики, които са разработили в помощ на деца, родители и учители в 3 категории: Игри и видеоклипове, Уебсайтове и Офлайн ресурси.

Националният център за безопасен интернет редовно провежда дискусии и консултации с деца, младежи, учители и родители, за да разработи информационни материали, които са едновременно полезни, но и атрактивни. На сесията в Будапеща в категорията за офлайн материали българският център взе първа награда за играта „Флашко треньор“ и трето място за бележника за първокласници „Всепомниче“. И двата материала са разработени по идея на Асоциация „подители“.

„Флашко треньор“ е интерактивна игра на винил за деца на възраст 3-6 години. Тя се състои от 6 квадрата, във всеки от които има кратко стихче със съвет за безопасност в интернет и указание за физическо упражнение (подскок, клякане, лицева опора и др.). Играта е едновременно енергизираща и образователна, тъй като стихчетата представят правилата за безопасност в интернет. Тъй като по-малките не могат още да четат, се предполага и участието на родител, което е полезно за започване на начално обучение по безопасност в онлайн среда.

„Всепомничето“ е бележник за първокласници, който детето да носи със себе всеки ден. Създаден е, за да улеснява комуникацията между учителите и родителите на детето, като осигурява пространство за обратна връзка и бележки за справянето му с учебните задачи. Бележникът дава информация за услугите на Центъра за безопасен интернет под формата на поредица от правила за безопасен интернет, представени в забавни стихчета с рими.