Учители

Европейска нощ на литературата за пети път в България

Тази вечер, на 11 май от 18 до 22 часа в единадесет български града ще се проведе петото юбилейно издание на инициативата „Нощ на литературата“ в България. През тази година в Европейската нощ на литературата ще участват Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Основната цел на събитието е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. В Нощта на литературата популярни личности четат откъси от преведени на български европейски произведения. Това става на всеки половин час в отделни „читателски гнезда“. Посетителите обикалят тези места и могат да получат печат от всяко от тях. В края на събитието в 21:30 ч. всички получили поне пет печата могат да участват в томбола. Изтеглените победители ще получат за награда една от четените книги.

Европейската нощ на литературата е международна инициатива, която се повежда за 10-ти пореден път. България се включва zа първи път в провеждането на събитието през 2012 г. по инициатива на Чешкия център в София.

Подробности за събитието и местата, на които ще бъдат проведени могат да бъдат открити на http://www.noshtnaliteraturata.bg/.