Учители

Европейската училищна мрежа търси 160 пилотни училища за проекта inGenious

, обхващаща 30 министерства на образованието в Европа кани 160 училища да станат „пилотни“ по проекта inGenious – Най-големият съвместно финансиран проект в областта на научното, технологичното, инженерното и математичесткото (STEM) образование към днешна дата.

Шеснайсет милтинационални компании и 21 асоциации и министерства са обединили сили за финансиране заедно с Комисията на европейските учители, за да се засили интереса на учениците към научното образование, а също така да се оцени стойността на STEM обучението и да се отбележат неговите постижения за конкурентността и иновациите в Европа.

Intel участва с експеримент за използването на инфраред и звуковите истройства, а Philips с устройството, което развива разбирането на основите в електрониката и игрите от Европейския Химически Съвет, за да покаже химичните съставки в ежедневния живот. Това са само част от многото научно-индустриални дейности, които inGenous предлага за участващите класове от ученици на възраст от пет до 18 г.

„Беше много интересно, когато трябваше да запояваме. Вършихме работата на електротехниците и беше трудно, но и интересно да споим всеки компонент. А най-хубаво е, когато включим готовия продукт и видим, че работи“, споделя 16-годишната Тереза от Чехия, след упражнение, предоставено от Philips.

„Моята работа е напълно осмислена, когато видя, че учениците виждат красотата на това, което правим в клас. Когато те осъзнаят какво правят в училище. Истинското предизивикателство за нас е да направим STEM образованието автентично и привлекателно. Да превърнем чистата теория в забавна практика“, казва Каспер Кристоферсен, учител по биология от Копенхаген.

inGenious, който е известен и като Европейския координиращ орган в областта на науката, технология, инженеринг и математика бе стартиран през 2011 г. от Европейската училищна мрежа и Европейската кръгла маса на индустриалците. Целта му е да ангажира не по-малко от 1000 училища от страни в ЕС.

„Партнираме си с inGenious, защото е важно да увеличим броя на квалифицираните млади хора. От значение е да им покажем, че техните изследвания се прилагат в реалния свят. Така ще ги ангажираме още повече“, казва Андре ван Аперен от Шел Холандия.

„Можем да помогнем на ученици и учители да видят как нещата без които не могат – телефони, коли, различни машини от ежедневието, правят това, за което се предназначени. STEM обучението предоставя вълнуващата възможност за хората да бъдат част създаването на нещата от бъдещето“, споделя на свой ред Тйерк Хоогиемстра от ST Microelectronics.

Европейската училищна мрежа търси десет учтители по математика, точни науки или технологии от следните петнайсет страни:  Австрия, Чехия, Хърватия, Естония, Германия, Финландия, Франция, Италия, Израел, Холандия, Португалия, Словакия, Испания, Великобритания и Турция, за да се присъедини към проекта като пилотни училища. По-късно ще има допълнителна група от десет учители от всяка страна от ЕС.

Всеки учител в рамките на ЕС или извън него, обаче, е добре дошъл да се присъедини към общността на inGenious (www.ingenious science.eu), за да се запознае и да опита дейностите на оферта.

Учителите се интересуват от пилотиране гениални инициативи трябва да се свържат

с Àgueda Gras-Velázquez на: agueda.gras@eun.org
или с Evita Tasiopoulou на: evita.tasiopoulou@eun.org

Още за inGenious ще намерите ТУК