Ученици

Европейската нощ на прилепите отбелязана и у нас

Ключовото значение на прилепите в екосистемите, тяхната уязвимост и застрашеност са причина 2011 г. да бъде определена от Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни и споразумението за опазване популациите на европейските видове прилепи на ООН за Международна година на прилепите.

За първи път Европейската нощ на прилепите се отбелязва с национална кампания в десет града на България. Събитието се провежда в над 30 страни от  Европа.

През октомври един от градовете-домакин беше Стара Загора. Регионалната кампания бе организирана от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей – София, федерацията на природозащитните сдружения „Зелени Балкани“, Българското движение за защита на птиците, Галерия „Прилепи“, Националната скаутска организация на България, Клуб „Зелено бъдеще“ и др., подкрепени финансово от Министерството на околната среда и водите.

Представител на Новозагорска община и Сливенска област в това значимо събитие беше Начално училище „Любен Каравелов“, чието природосъобразно обучение е широко известно и зад граница, а неговите възпитаници от втори В клас – с класен ръководител Пенка Калина-Колева, бяха лично поканени за участие.

Така второкласниците, придружени в октомврийския следобед от своите родители, за пореден път представиха училището на проведената в старозагорски МОЛ Европейска нощ на прилепите. След задълбочена творческо–изследователска образователна дейност, там децата показаха широките си знания за живота на тези интересни и тайнствени създания, за ролята им в биоекосистемата. Своите знания учениците подплатиха с емоционална и оригинална литературно-творческа и изобразителна дейност – подготвиха рисунки, разказчета и гатанки, изработиха макети на прилепи.

В неповторимата вечер те блеснаха и с произведенията, и знанията си – в проведената викторина. Освен това новозагорските представители изрязваха елементи и редиха фигури, рисуваха, правиха оригами, слушаха лекция, разгледаха интересни постери, получиха информационни материали. За своята активност и любознателност децата получиха медал с форма на прилеп, снимаха се в ролята на най-големия прилеп, даваха интервюта за медии и бяха почерпани с лакомства – с форма на прилеп.

В крайна сметка, освен незабравим празник, Европейската нощ на прилепите се оказа незаменим източник на познания, самоувереност и рутина за учениците от ll в клас на НУ ”Любен Каравелов”.