Мнения

Европа ни размаха пръст

България има шестмесечен срок, в който да реформира решително образователната си система, посредством приемането на нови закони за средното и висшето си образование. До средата на годината документите трябва да са готови, гласи доклад на Европейската комисия, изнесен от всекидневника „Сега“.

Комисията отбелязва, че сме забавили значително реформите в областта на висшето образование. Европа препоръчва да се спре „производството“ на вишисти в ненужни специалности и да се наблегне на такива, които са конкурентни на пазара на труда. Това е и желанието на българския бизнес. До момента повечето неща по темата са пожелателни, отколкото осъществени.

Много промени са нужни и в училище. На МОМН се припомня, че резултатите на учениците ни на тестове с международно значение са плачевни. В дъното сме по грамотност, отчайващо е положението и по математика.

В Европа не гледат добре и на това, че през 2010-та бюджетът за образование беше орязан с 1/5 (20%).

Има и един показател, по който сме горе-долу в средата, но той не е особено положителен. В Европа рано отпадат от училище средно 14.1%, а у нас са 13,9%.

Законите за предучилищното и училищното и висшето образование се бавят вече няколко години. Обещанията бяха да са готови още миналата година, но до ден днешен все още няма официални документи. Според зам.-министъра Милена Дямянова от Закон за средното образование ще има до средата на 2012-та.