Ученици

Евродепутат обяви конкурс за седма поредна година

Членът на Европейския парламент Мария Габриел обявява за седма поредна година Национален ученически конкурс по тема от дневния ред на Европа. Ръководителят на българската делегация в една от водещите групи в иституцията реши тазгодишното издание на творческата надпревара да е по най-актуалната в момента тема – миграцията.

Конкурсът е разделен в две възрастови категории и в него могат да се включат учениците от всички училища в страната. В първата са осмокласниците и деветокласниците, тяхната задача е да напишат есе на тема „Лицата на миграцията“, което да е с обем до 2 стандартни страници. Втората възрастова категория обхваща учениците от 10 до 12 клас, които трябва да изработят мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?“.

Основното техническо изискване е презентациите да бъдат до 3 МВ и до 15 слайда.

„Темата е трудна, но дава възможност на учениците да споделят своето виждане за миграцията, свързаните с нея предизвикателства и възможните решения. Опитът показва, че младите хора често имат много точен поглед по актуалните европейски въпроси. Смятам, че е важно да ги насърчаваме да изразяват открито своята позиция и конкурсът е с такава цел“, коментира Мария Габриел.

При изпращането на творбите задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, клас и училище, населено място, телефон и имейл за обратна връзка. Крайният срок за участие е 20 декември. Електронна поща за изпращане на материалите: concours@mariya-gabriel.eu. Творбите на участниците в конкурса ще се оценяват от авторитетно жури.

Във всяка отделна категория ще бъдат присъдени по 5 първи и 5 поощрителни награди. Наградата за класираните на първите места е посещение на Европейския парламент в Брюксел, а поощрителните награди – посещение на Народното събрание.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в края на януари догодина на тържествена церемония в София.