Учители

Евгения Пеева: Теорията е важна, но по-важно е, как ще бъде предадена тя

„Програмите в българското училище наблягат на теоретичното знание. Но не само програмите са важни, а и подходът на самите учители“, коментира в Нова ТВ изпълнителният директор на „Заедно в час“ Евгения Пеева.

„Теоретичното знание е важно, но е много по-важно как то ще бъде предадено, да бъде помогнато на децата да приложат наученото на практика”, сподели още тя.

Един от всепризнатите образователни лидери у нас смята, че всичко зависи от това как се поставят задачите на децата в класните стаи и задаването на иновативни образователни проекти.

Тя отчете, че учениците, които работят по програма „Заедно в час“ в рамките на една година вдигат своя резултат по съответния предмет с 20%, което при тях се отчита като две оценки – от четири на шест.

Целта е да се покаже на самите деца, че високият успех е възможен след полагане на усилия, за да може техните умения да бъдат съизмерими с тези на връстниците им, които са били поставени пред по-високи критерии.

„Ако продължаваме да се съобразяваме с ниските критерии, просто бутаме децата през системата. Те минават, мислейки си че знаят много и изведнъж се оказват в унивеситета или на пазара на труда, съревновавайки се с хора, пред които на истина е имало взискателни критерии“, добави още Евгения Пеева.