Мнения

Д-р Румен Алексов: Родители и учители искат услуга – спасете ученика с медицинска бележка

Сдружението на общопрактикуващите лекари няма как да взима решение за определяне на такса за издаване на медицинска извинителна бележка на учениците.

“Няма как да обявим единна цена, защото ще ни обвинят в картелно споразумение. Всички общопрактикуващи лекари са регистрирани като лечебни заведения  и когато един вид услуга не се плаща от Здравната каса, колегите могат да поставят цена за дадена услуга и част от тях са го направили. Тази такса за медицинските бележки за учениците се въвежда и като опит за възпиране от такъв вид услуга, и в крайна сметка това е работа за колегите, които покриват допълнителните изисквания към попълването на тези бележки”, коментира пред „Дарик“ д- р Румен Алексов, секретар на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и председател на структурата в област Кюстендил.

Той не е въвел такава такса, няма информация да са го направили и колегите му в Кюстендил. В Дупница има лични лекари с фиксирана в ценоразписа такса от 3 лв. на извинителна бележка.

“Това е проблем от много години. Всеки път стават дискусии в началото на учебната година. Миналата година от МОН искаха и амбулаторен лист да се предава заедно с медицинската бележка. Но, това е крайно неудачно, да се разнася лична здравна информация по училищата. Имаше и нарочна среща с тогавашния министър Москов и зам.- министър на образованието, и това изискване бе отменено.

Проблемът е много по- дълбок. При нас се идва за такива бележки в различни ситуации. Ако детето е болно не е никакъв проблем и се пуска амбулаторен лист. Но ако детето не е било болно по това време, идват ученици, родители, дори и учители се обаждат и се иска да се пишат медицински бележки със задна дата, за да не се изключи ученика от училище. Това е нещо като обществен натиск към нас, иска се да правим един вид услуга”, каза още д- р Румен Алексов.

Източник: dariknews.bg