Ученици

Дядо на 77 години иска в първи клас

Апостол Стайков от габровското село Поповци има амбицията да стане най-възрастният първокласник в България, четем в „Монитор“. От новата учебна година 77-годишният бивш текстилен работник влиза в клас.

Вдъхновили го затворници, които видял по телевизията. В репортажа осъдените сричали „а“ и „б“ за първи път в живота си. Апостол никога не е знаел да чете и да смята. Не познава буквите. Дълго време не можел и да се подписва. Единственото, което разпознавал били парите.

Той признава, че е осъзнал какво е изпуснал в живота си, че не е успял да прочете дори една книга, нито пък вестник. Не можел дори да си напише името. В началото се примолил на секретарката в читалището да му помогне и тя откликнала на драго сърце.

Малко след като написал първите ченгелчета и лулички, дядо Апостол осъзнал, че трябва да се заеме по-сериозно и да се запише в училище. Единствено се притеснявал да не му се смеят малчуганите.

Той се качил на автобуса за Габрово и скоро намерил училище, в което се съгласили да го учат, разказва историята всекидневникът. Директорка на местно школо му обещала да го запише в първи клас догодина и му дала материали за самоподготовка. Апостол й обещал, че няма да се изложи.

„Сега държавата дава възможност да се учи, но децата на искат. Навремето нямах възможност. Бяхме пет деца, баща ми почина и аз напуснах училище, за да помагам на майка си. Жертвах се за останалите, те се изучиха, аз не можах. Искам да умра грамотен“, разказва покъртителната си история Апостол Стайков.

По-късно в казармата отново взел няколко урока, но животът пак го завъртял и той така и не успял да получи дори основно образование. До днес, когато е категоричен, че ще посвети края на живота си на учение.