Училища

Държавни пари в частни училища няма да има

Държавна субсидия към частните училища е предпоставка за опасност от намаляване на качеството на обучение в много от тях, категоричен е просветният министър проф. Анелия Клисарова. Твърде спорното решение, записано в проекта за нов закон, отпада окончателно от него.

Министърът не крие, че решението по въпроса е политическо и то е свързано с позицията на политическата сила, която даде мандат на новото правителство.

Логиката при изготвянето на проектозакона беше, че парите трябва да следват ученика и след като родителите на деца в частни детски градини и училища са редови данъкоплатци, то те също трябва да бъдат обгрижвани от държавата.

Сумата, която трябваше да отиде в учебните заведения беше равна на броя на учениците, умножен по единния разходен стандарт. Това финансиране трябваше да стартира от 2016 г. Любопитно е, че от страна на частните училища коментарите бяха доста предпазливи, а евентуалното намаляване на цената на обучението в тях беше сведено по-скоро до вероятност.

За сметка на това сега допълнителни средства ще се заделят за подпомагане учениците от социално слаби семейства, посочи проф. Клисарова.

Тя продължава да държи на становището си, че трябва да се затегне контролът при разкриването на частни училища, както и на качеството на обучението, което се предлага във всички учебни заведения – и частни, и държавни.