Ученици

Държавата ще санкционира семейства, които не пращат децата си на училище

Държавата ще санкционира групи от обществото или семейства, които не пращат децата си на училище. „Работим активно всеки български гражданин да бъде грамотен, да бъде полезен за себе си и за цялото общество. Липсата на образование води до конфликти като в Асеновград или в Столипиново, до безработица и престъпност“,  се казва в декларация от парламентарната група на ГЕРБ, прочетена от парламентарната трибуна от Галя Захариева. „Липсата на образование води до конфликти като в Асеновград или в Столипиново, до безработица и престъпност“, обясни Захариева.

„Не можем да си позволим да харчим държавен и обществен ресурс в подкрепа на семейства или групи от обществото, които не изпълняват конституционните си задължения да изпращат децата си на училище, но сме длъжни да осигурим достатъчно механизми, така че всяко дете още на този 15 септември да влезе в детската градина или в класната стая и да остане там“, заявиха от ГЕРБ. Според управляващите приетият преди ден от Министерски съвет механизъм е мярка в тази посока.

До  20 август ще бъдат сформирани екипи, които ще работят за това всяко дете да е в детската градина или в училището. Екипите трябва да установят децата и учениците, които изобщо не са ходили на детска градина или училище, както и тези, които са спрели да ги посещават междувременно. Те трябва да установят и за кои деца съществува риск да напуснат образователната система и да се предприемат мерки за допълнителна подкрепа, обясни Захариева.

До 31 август кметовете на общини трябва да изготвят списък на децата, които е трябвало още миналата година да тръгнат на градина или училище, но не са били записани. Екипите ще посещават домовете, ще разговарят с родителите, ще бъдат привлечени и медиатори от местните общности. Събраната информация ще бъде предоставена на кметовете на общините, за да санкционират нарушенията на Закона за предучилищното и училищното образование, посочи още Захариева. Ако някои от децата не са открити на адресите, ще се търси съдействие от управленията на МВР за установяване на местопребиваването им. 

Източник: banker.bg