Институции Ученици

Държавата със стратегия за връщането на децата в клас

Оптимизирахме работата по механизма. Оттук-нататък фокусът на държавата ще бъде съсредоточен най-вече върху ежедневното посещение на децата в училищата.

Около 1200 екипа работят, като посещават лично домовете на тези деца, които по една или друга причина за извън образователната система. Когато институциите работят заедно, винаги има ефект.

Това обяви на извънреден брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след заседание на Координационното звено по Механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, предаде репортер на Novini.bg

,,Смятам, че проблемите са най-често от културно естество, тоест липсата на уважение към образованието от страна на родителите е може би най-сериозната причина, поради която децата им не посещават училище. Този проблем може да се преодолее именно чрез съвместна работа на различните институции“, посочи Вълчев.

,,Въведохме информационна свързаност на системата, посредством която да се упражнява контрол и правото на образование на всяко едно дете да посещава училище, което е задължение на родителите. В тази връзка ще сключим информационен обмен с още институциите, за да има по-здрава координация“, разкри още просветният министър.

,,Стараем се всички институции да са ангажирани и съпричастни, но за жалост има и места, където не се полагат достатъчно грижи в тази насока. Нещо повече, дори на някои места се прикриват отсъствия на ученици. В такива случаи държавата ще бъде безкомпромисна“, увери Красимир Вълчев

,,За първи път от 6 години насам делът на преждевременно напусналите училище у нас намалява“, отчете вицепремиерът Томислав Дончев и добави, че действията на държавата са планирани правилно.

,,Мога да заявя, че усилията ни имат и вторичен ефект, защото лица, които досега не са посещавали училище, започват сами да изявяват такова желание. Има хора на по 19 години, които са поискали да учат за първи път“, отбеляза Дончев.

,,Държавната машина има нужда от допълнителна мощност. Вярвам в силата на убеждението. Когато обаче убеждението е недостатъчно, идва място на репресията. Защото основната причина за неявяване в класната стая е нежеланието. Затова този проблем трябва да бъде посрещнат челно“, каза вицепремиерът.

,,Като едно от мерките е да бъдат спрени около 49 000 помощи в общ размер на 2 милиона лева за семейства, чиито деца не посещават училище. Освен оперативните действия, трябва да преценим дали размера на глобите е достатъчно респектиращ“, добави той.

,,С Кирил Ананиев и с други служби ще направим обстойна ревизия относно това как се издават медицински бележки за отсъствия, защото това също е сериозен проблем. Обществото също трябва да подпомага институциите. Гражданите трябва да подават сигнал, когато видят някое дете, което вместо в класната стая, е седнало в някое кафене“, каза още Томислав Дончев.

Източник: novini.bg