Институции Ученици

Държавата поема кръжоците

Държавата поема кръжоците на учениците. От следващата учебна година хазната се плаща допълнителните занимания на децата, които проявяват талант в спорта, изкуствата или науката.

Това предвиждат промени на просветното министерство в проектите, които от новата учебна година ще се въведат в училище по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Наесен ще влязат в сила три нови програми, финансирани от Европа. Първата от тях ще замени проекта „Твоят час“. Той бе свързан с допълнителното обучение на децата в училище, за да успеят да повишат успеха си. В същото време проектът бе въвел и кръжоци за хлапетата. От новата учебна година кръжоците вече се поемат като разход от държавния бюджет. А евросредствата да отиват само за деца, които изостават в училище и оценките им намаляват. Миналата година около 80 на сто от децата увеличиха резултатите си само на базата на допълнителните обучения. Сумата по целия проект е 84 милиона лева. Има и програма, съгласно която само в детските градини ще се финансират обучения на деца, за които българският език не е майчин.

Третата програма е свързана с обучението на учениците, които искат да учат компютърни науки, разказват от МОН. Представители на водещи компютърни компании ще влизат в час, за да преподават на децата. В края на годината хлапетата ще имат възможност да отидат във фирмите, за да видят на място как се прилагат знанията им.
Както Teacher.bg вече писа, сумата, отпусната по всички проекти, е 240 милиона лева, но за учителите, които ще усвояват дигиталния образователен облак, са планирани 90 милиона лева. В тази сфера е планирано създаването на дигитално образователно съдържание, до което ще имат достъп учители и ученици. Парите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ бяха са размразени наскоро от Еврокомисията.

Източник: standartnews.com