Мнения

Държавата най-щедра в обучението на математици и информатици

От тази година МОН започва да реже заявките на университетите за прием на студенти. Причините са както демографската криза, така и фактът, че някои от висшите училища не дават добра подготовка по определени специалности и дават дипломи на хора, които не могат да се реализират другаде, освен зад сергията.

Заради това министерството ще се опита да стимулира приема там, където качеството е високо – с по-голям брой студенти и по-високи субсидии за качество. Вече е готов и проектът на постановление, което “облича” в цифри тази идея, пише “Стандарт”.

Когато то бъде публикувано, всеки ректор ще може да прецени кои направления му носят повече пари и от кои трябва да се откаже.

Следващата учебна година в университетите ще бъде времето на математици и информатици. Само за тези специалности държавата посочва, че кандидатите ще бъдат приемани без ограничения на бройката до достигане свободния капацитет на вуза.

Университетът ще получава по 2000 лева за всяка бройка математици и информатици, приети над миналогодишния брой студенти.

“Това са пари за капиталови разходи и се дават отделно от субсидията, която държавата ще отпуска на един студент”, разясни главният секретар на МОН Красимир Вълчев. Идеята е с тях да се подпомогне оборудването на компютърните кабинети и закупуването на съвременна техника за обучение по тези специалности.

Постановлението посочва и кои специалности ще бъдат приоритетни за държавата и по тях приемът няма да бъде ограничаван толкова рязко. Студентите, които бъдат приети да учат по тях, ще получават и евростипендии, поясниха от МОН.