Институции Ученици

Държавата дава стипендия на едва 7 деца от частни училища

Правата на талантливите деца от частните, държавните и общинските училища вече са еднакви – всички те имат право на стипендии за изявени дарби от държавния бюджет.

Едва седем възпитаници на частни училища обаче получават такова поощрение, става ясно от справка на правителствената пресслужба.

Наред с милионите за метрото, църкви и прочие на последното си заседание правителството одобри и 277 530 лв. трансфер по програмата за закрила на деца с изявени дарби, която до неотдавна подпомагаше само деца от общински и държавни училища. Целият годишен бюджет на тази програма не е малък – за тази година са предвидени 793 050 лв., от които 293 130 лв. са продължаващи стипендии, отпуснати миналата година.

От отпуснатата сега сума 4185 лв. са за стипендии на седем ученици в частни училища, всичките в София. Сред стипендиантите има и трима ученици от Технологичното училище „Електронни системи“, което е към ТУ-София и разчита на университетски преподаватели. Голямата част от настоящия трансфер – 203 хил. лв., е предназначен за общините, т.е. подпомага възпитаници на общински школа. МОН получава 74 115 лв. за 91 издадени от министъра заповеди за отпускане на стипендии.

Източник: segabg.com