Мнения

Дуалното образование е важно за всички ученици

„Законът за професионалното образование е между първо и второ четене. Правят се първи стъпки. Дуалното образование не е свързано само с нашите закони“, отбелязва в интервю за „24 часа“ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„То  свързано много сериозно и с Кодекса на труда, и сигурно с още наредби. Реално може да кажем, че пилотно ще влезе 2015/2016 г. Макар че вече има училища, които имат договори с фирмите. Направени са частни класове, които обучават по дуалната система“.

„Много са успешни. Тези дни се върнах от Габрово. Професионалната техническа гимназия и Техническият университет в Габрово работят заедно в направление електроника. Откакто имат договори с фирми, приемът значително се е увеличил“.

„Този тип образование е полезно за почти за всички деца. Грешно се мисли, че ако си в дуалната система, не можеш да продължиш висше образование. Професионалната техническа гимназия в Габрово например има договори с Техническия университет. Учениците, които завършват това образование, по-лесно усвояват материала в университета“, каза още Клисарова.

„Най-новата специалност, по която обучават и ученици, и студенти, е мехатроника. Това привлича децата в този профил, което е добре, защото ни липсват инженери и техници“, добавя тя.