До 760 лв. скача минимална заплата за млад учител?

До 760 лв. скача минимална заплата за млад учител?

От 660 лв. до 760 лв. скача минималната основна заплата за учителите, които за пръв път влизат в класните стаи, от 1 септември. Това става ясно от проект за изменение и допълнение на Наредбата за нормиране и заплащане на труда. Документът идва след обещаното  увеличение на минималните основни работни заплати на педагогическите специалисти с 15%.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни пред „Монитор“, че 760 лв. ще е само базовото възнаграждение, като педагогическите специалисти могат да получат и допълнително, ако например са класни ръководители или пък работят с деца със специални образователни потребности.
До 760 лв. пък скача базисната заплата за възпитатели, логопеди и др.

Основните възнагражденията за старшите педагози се увеличават до 792 лв., за главните учители и възпитатели – до 836 лв., за заместник – директорите – до 887 лв., а за директорите – до 950 лв.

Тази стъпка е част от реализирането на обещанието, заложено в управленската програма на правителството, която предвижда двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата.
Новият документ предвижда и два вида нови допълнителни трудови възнаграждения. Те ще са предназначени за педагозите, които участват в екипите за съвместна работа на институциите, насочена към обхвата и задържането на хлапетата и децата в образователната система, както и за учителите, които провеждат допълнително обучение на ученици, които изостават с учебния материал или не владеят добре български език.
От мотивите към проекта става ясно, че промените са обсъдени и одобрени от социалните партньори в отрасловия съвет на тристранното сътрудничество.

Източник: monitor.bg

Коментари във Facebook