Учители

До 760 лв. скача минимална заплата за млад учител?

От 660 лв. до 760 лв. скача минималната основна заплата за учителите, които за пръв път влизат в класните стаи, от 1 септември. Това става ясно от проект за изменение и допълнение на Наредбата за нормиране и заплащане на труда. Документът идва след обещаното  увеличение на минималните основни работни заплати на педагогическите специалисти с 15%.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни пред „Монитор“, че 760 лв. ще е само базовото възнаграждение, като педагогическите специалисти могат да получат и допълнително, ако например са класни ръководители или пък работят с деца със специални образователни потребности.
До 760 лв. пък скача базисната заплата за възпитатели, логопеди и др.

Основните възнагражденията за старшите педагози се увеличават до 792 лв., за главните учители и възпитатели – до 836 лв., за заместник – директорите – до 887 лв., а за директорите – до 950 лв.

Тази стъпка е част от реализирането на обещанието, заложено в управленската програма на правителството, която предвижда двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата.
Новият документ предвижда и два вида нови допълнителни трудови възнаграждения. Те ще са предназначени за педагозите, които участват в екипите за съвместна работа на институциите, насочена към обхвата и задържането на хлапетата и децата в образователната система, както и за учителите, които провеждат допълнително обучение на ученици, които изостават с учебния материал или не владеят добре български език.
От мотивите към проекта става ясно, че промените са обсъдени и одобрени от социалните партньори в отрасловия съвет на тристранното сътрудничество.

Източник: monitor.bg