Мнения

До 5 г. най-доброто образование ще се получава от интернет

До 5 г. най-доброто образование ще се получава от интернет, а не в университетите, според основателя на Microsoft Бил Гейтс.

 

Всички лекции, вкл. най-добрите, ще бъдат публикувани в интернет до 5 г. и любознателните студенти ще имат възможността да се възползват, е заявил Бил Гейтс по време на конференцията Techonomy, провела се в Калифорния, САЩ.

 

Според Гейтс значението на присъствието в университета ще намалее силно и студентите ще е необходимо само да удостоверяват знанията си, без значение как са ги придобили.

 

Напр., ако студент желае да получи образователна степен от някой от най-престижните университети в света, то той ще има възможността да прочете или да гледа видеозапис в интернет на лекциите от учебното заведение.

 

Същевременно обаче, Гейтс отбелязва, че присъствието е от жизненоважно значение за учениците, не за тудентите.

 

Неотдавна Microsoft Research (научноизследователско звено на компанията Майкрософт) обяви, че пуска интернет сайт, който прави серията акламирани лекции на превърналия се в икона на физиката нобелов лауреат Ричард Файнман, свободно достъпни за широката общественост. Лекциите, за първи път изнесени в Университета Корнъл (Cornell University) през 1964 г., са се оказали с огромно влияние за много хора.

 

Историческите лекции и друго съдържание, свързано с тях, са публикувани на следния Уеб адрес: http://research.microsoft.com/tuva. Името на проекта – „Тува”, е избрано заради това, че Файнман през целия си живот е бил очарован от съветската република Тува, намираща се в сърцето на Азия.

 

Файнман е един от най-популярните учени на ХХ в., еднакво известен с научните си постижения и със способността си да предава своя ентусиазъм към науката на други хора. Носител е на Нобелова награда за физика през 1965 г. за постиженията си в квантовата механика и е известен също и с особеното си чувство за хумор и с ексцентричните си и обширни интереси.