Ученици

До четири матури от догодина

Две задължителни матури за учениците от 12-ти клас ще има и догодина, но за разлика от сега, те няма да могат да избират едната от тях, пише в днешния си брой всекидневникът „Труд“.

Допълнително избиаеми ще има, но те могат да бъдат най-много две. Така максималният брой годишни изпити за даден ученик може да е четири.

В момента зрелостниците държат изпит по предмети, които не са учили през последните три години на гимназията. В Музикалното училище в столицата например в горния курс не учат история, но доста от зрелостниците са записали именно история като допълнителна матура. Положението е подобно в професионалните гимназии, където масово се подлагат на тест по география.

„Тук не става въпрос за една по-лесна и една по-трудна матура. Даваме възможност да се положи изпит по два вида подготовка. Такава е практиката в много страни в Европа“, аргументира предстоящата поправка в Закона за средното образование зам.министъра на просветата Милена Дамянова (на снимката).

Идеята е учениците да бъдат изпитани по български език и литература, като след теста ще стане ясно нивото на общообразователна подготовка. Вторият изпит ще е по предмет, който се изучава в профилираните паралелки или професионалните гимназии. Тук вече ще се търсят конкретни знания, които ще са необходимата основа за сериозния скок към университета.

Ако все пак някой пожелае да промени посоката на развитие и реши да се тества с друг предмет, то той няма да бъде спиран. На негово разположение е богат избор от учебни предмети, където може да бъде изпитан.

„Не искаме да затваряме възможността на децата да кандидатстват с предмет, който не са избрали за профилиращ”, обяснява още Дамянова.

Още по темата