Мнения

До този момент в МОН нямало предложена убедителна визия за професионалното образование

„Политически отговорното поведение изисква да не бягаме от истината, че проблем има, а именно, че към този момент в Министерството не ни беше предложена убедителна визия по отношение на реформата в професионалното образование“, заяви в парламента министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Според нея първият пакет промени, които се налагат от ЗПУО, ще бъде представен още следващата седмица за публично обсъждане и съгласуване. В по-дългосрочен план пък ще бъде формирана голямата концепция за реформата, необходима в областта на професионалното образование.

„Тъй като капацитетът на МОН за професионалното образование има нужда да бъде подсилен като първа стъпка в тази посока е  създаването на нова Дирекция с ресор Професионално образование и обучение. В момента с това се занимава отдел в Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“, а ние смятаме, че професионалното образование е достатъчно ключово, за да заслужава самостоятелно внимание“, заяви министър Кунева.

„Другата линия, по която ще действа екипът на МОН, е започването на срещи с бизнеса и общините, чиято цел ще бъде да се идентифицират реалните проблеми и да се потърсят решения“, допълни тя.