Институции

До една година ще започне акредитацията на ВУЗ по нов начин

До 3-4 месеца ще бъдат формулирани политиките на висшите училища. Това каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев по повод приетите преди седмица промени в Закона за висшето образоване.

Те предвиждат въвеждането на нов модел на управление на висшите училища, който цели да има ясни отговорности пред ръководствата им, прозрачност и отчетност.

Министър Вълчев посочи, кои са най-важните стъпки: „Предвиждаме изготвянето на списък със стратегически цели и задачи, а и политики на всяко едно висше училище. Сега предвиждаме своеобразни образователни одитори в Националната агенция за оценяване и акредитация. Основните промени няма да дойдат само от закона, но и от новата методика, която трябва да приеме Националната агенция по оценяване и акредитация.

„До една година ще започне акредитацията по новия начин – всички професионални направления по едно и също време. Новата методика се надявам да бъде приета в следващите няколко месеца. До три-четири месеца ще формулираме политиките на висшите училища заедно с академичните ръководства, договорите за управление на ректорите, които се надяваме малко да им променят стимулите – те трябва да са съотговорни вътре към академичната общност, с мандатната програма, с това, което са обещали“, обясни просветният министър.

Източник: actualno.com