Учители

До две седмици качват онлайн новите учебни програми

Новите учебни програми ще бъдат качени на сайта на МОН до края на месеца, съобщи просветният заместник-министър Ваня Кастрева. Още преди изборите ще бъдат готови новите общообразователни стандарти, на базата на които се правят програмите и учебниците.

При приемането на просветния закон депутатите дадоха само месец срок на образователното министерство да подготви програмите, защото до следващата учебна година вече трябва да са готови първите нови учебници за първи и пети клас. Програмите първо ще бъдат пуснати за обществено допитване сред учителите по съответните предмети.

Преди време бяха предложени промени в програмите, съгласно които отпадаха емблематични творби на български класици. Ботев трябваше да бъде изучаван само с две произведения, „Бай Ганьо“ – само с главата „Бай Ганьо в банята“. Министър Анелия Клисарова обаче организира електронно допитване до 4000 учители, които явно сега ще трябва да се произнасят отново за включените в програмите автори. Корекция в броя на произведенията от наши класици действително ще има, но най-вероятно няма да отпадат автори.