Училища

Доц. Коларова: Проблем с реакцията при аналогичен случай би имало всяко помощно училище у нас

Проблем с реакцията при случай, подобен на този на Ана-Мария биха имали всички помощни училища у нас, смята служебният просветен министър доц. д-р Румяна Коларова, която гостува в ефира на бТВ тази сутрин.

Преди няколко седмици родителите на ученичката с аутизъм Ана-Мария обявиха в медиите, че дъщеря им е била обект на сексуално насилие в 4-то помощно училище в столицата. До момента такова не е установено, но след проверката бяха открити редица нередности в дейността на учебното заведение.

Тогава Коларова разпореди проверка и по останалите учебни заведения от този тип, като е установено, че има масов проблем.

„Всичките 48 помощни училища у нас нямат разписан механизъм за идентифициране на риска и свързване с отделите за закрила на детето при наличие на подобен случай като с Ана-Мария“, обяви Коларова, цитирана от news.bg.

„Имам отговорността да взема решение какво да е наказанието на директорката. Тя признава част от нарушенията по случая „Ана-Мария“. Децата са оставени под надзора на непедагогически персонал, това не трябва да се случва“, разказа министърът по нашумелия казус.

МОН се бави със становището и наказанията, защото в историята на министерството има множество процедури, които са нарушавани и падат в съда, затова тук се стараят особено много за прецизност.

„Това са проблеми на цялата образователна система, не само на тези училища. Навсякъде има проблеми и те застрашават бъдещето на децата и на държавата. Образованието е най-добрата инвестиция. Проблемът е, че у нас то засилва социалните неравенства“, са вижданията на Коларова по състоянието на родната образователна система.