Учители

Доц. д-р Коларова: Увеличението на заплатите от 1 септември е гарантирано

От 1 септември 2014 г. почти една трета от учителския състав ще получи увеличение на заплатите. Това съобщи при посещението си в гр. Добрич министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова. Тя напомни, че това е един от факторите, с който ще се гарантира успешното започване на учебната година на 15 септември.

Договореното със синдикатите и работодателите увеличение на минималните работни заплати в средното образование ще се осъществи чрез увеличението на единния разходен стандарт.

„Това ще стане, въпреки наложените финансови ограничения“, обясни министъръ, цитирана от Пресслужбата на МОН.

Доц. Коларова подчерта, че като представител на служебния кабинет, си поставя за цел да осигури нормален старт на учебната година и да предпази образованието от намесването му в предизборните партизански битки. Министърът допълни, че подготовката за 15 септември, особено в засегнатите от природни бедствия райони, е съпроводено от чувства на оптимизъм заради проявената солидарност  както от учителската колегия, така и от родители, членове на училищни настоятелства, ученици  и граждани, които са се включили в дейностите по преодоляване на последиците от наводненията.

В Добрич министър Коларова, придружена от заместник-министър Ваня Кастрева, посети Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Гимназията  е най-сериозно засегнатото от наводнението училище в района. На място представителите на МОН се запознаха с действията по санирането, които обхващат цялостното обновяване на отоплителната инсталация и кухнята на училището. Там водата е достигала 2,70 метра. Отоплителната инсталация на газ, столовата и кухненската техника са били напълно унищожени.