Институции Ученици Училища Учители

Доц. Ангел Кънчев: Родителите ще имат право на избор за начина на обучение при определени диагнози

„Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертия съвет по педиатрия, който съдържа диагнози – предпоставка някои от децата да учат дистанционно“, уточни главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев. В ефира на БНР той каза, че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение. „По-голямата част от родителите предпочитат присъственото обучение, около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма“, посочи Кунчев, запитан има ли опасения за злоупотреби с тези диагнози, за да остават повече деца у дома.

Той подчерта, че не се налагат масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, защото те няма да дадат кой знае какви предимства, смята държавният здравен инспектор. Според него при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик. „Появи ли се положителен случай, настройката е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма“.

Относно PCR тестовете на учениците Ангел Кунчев отбеляза, че може да се ползва утвърденият общ механизъм – общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК.

Източник: БНР