Мнения

Доцент откри уникално писмо на Евлоги Георгиев

Уникално и изключително ценно писмо на Евлоги Георгиев, с което той дарява своя земя за построяването на днешния Софийския университет, е открил доц. Димитър Кирков, съобщава „Стандарт“.

В него той информира изрично Цар Фердинанд, че иска земята да се ползва само и единствено за първия български университет. Писмото е напечатано от секретаря на Георгиев – Иван Евстратиев Гешов. Подробност, за която малко се знае е, че Евлоги Георгиев (на снимката) никога не е писал на ръка.

Кирков е издирвал писмото над 40 години, докато накрая го открил в книга втора ръка, която се продавала на площад „Славейков“ за два лева.

За братятя Евлоги и Христо Георгиеви се знае, че са основните „виновници“ за създаването висше училище, в което да се преподават „преимуществено положителни науки с приложение в индустрията“. Подробностите около този знаменателен акт обаче са известни за малцина.

За създаването на това висше училище са отделени умопомрачителните дори за днешните стандарти 51 милиона днешни лв (тогава – 6 милиона). Те са част от завещанието на Евлоги Георгиев, изпълнението на което в тази част е поверено именно на Гешов.

Самият СУ е създаден като висше училище с хуманитарна насоченост още през 1888 г. (т.е. 9 години преди смъртта на Евлоги). По-късно няколко поредни министъра на образованието правят стоически опити да национализират въпросния 6 милионен фонд, но успяват на практика едва през 1924 г, когато в сила влиза закон, приет 20 години по-рано от министър Иван Шишманов, който слива проектираното политехническо висше училище с хуманитарния Софийски университет.

Малко след смъртта на последния стожер в отпора – Иван Евстратиев Гешов (април 1924 г.) обединението става факт и се полага основния камък на известния днес Ректорат. Това се случва през юни, същата година.

По материали на Forbes