Институции Ученици Училища

Допускат и половин дуална паралелка в професионалните гимназии

От следващата учебна година професионалните гимназии ще могат да формират паралелки, в които половината деца са в дуална форма на обучение, а останалите – в обикновената.

Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която участва днес в Пловдив в Национална среща на професионалните гимназии с дуално обучение и бизнеса.

Нормативната възможност е регламентирана с промяна в Наредбата за организацията на дейностите в училище. В малките региони невинаги фирмите могат да осигурят достатъчно работни места за учене чрез работа в дуалната форма, обясни мотивите Таня Михайлова. В същото време не бива да се губи възможността за подготовка по този начин. Затова е намерена форма за паралелки 2в1 по една и съща специалност. Директорите ще могат да заложат такива в план-приема, който предстои да предложат за одобрение в началото на 2020 г.

Таня Михайлова  подчерта, че Пловдив е регионът, който тази година е реализирал най-голямо увеличение на приема в дуалната форма поради добрата връзка с бизнеса – 26 паралелки с общо около 500 ученици.

Източник: marica.bg