Институции Мнения

Дончев: Образованието е най-голямата инвестиция на правителството

Образованието е един от най-важните приоритети за правителството, каза вицепремиерът Томислав Дончев на дискусия за дуалното и професионалното образование.

Той добави, че трябва да се промени отношението към образованието. „Образованието е възможно най-добрата инвестиция“, изтъкна Дончев, цитиран от БГНЕС. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че дуалното и професионално образование е важно, защото възможността да се обучи човек в професия, дава самочувствие и свобода.

„Свободата е най-важното нещо, което дава професията“, допълни Фандъкова. По думите й моделът на дуалното образование е едно най-големите възможности за България.

Тя благодари на правителството, че продължава реформата в образованието, като съществена част от тази реформа е развитието на професионалното образование. Фандъкова посочи, че в София вече има 5 професионални гимназии, които работят по модела за дуалното обучение. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че без наука и образование няма как да има работеща икономика и държава. Според него дуалното обучение дава възможност на човек да разбере дали може да прави нещо, което да го удовлетворява.

„Всеки един човек, който инвестира в правилното за него образование и възможности, скоро ще получава по-добри доходи, защото бизнесът търси висококвалифицирани хора“, добави министър Караниколов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че инвестицията в образованието намира своята възвращаемост на пазара на труда. Той смята, че е много важно младите хора, които завършват своето образование, да имат умения. А тези умения могат да се придобият чрез професионалното образование. Освен това хората трябва да се учат през целия живот и непрекъснато, допълни министър Петков.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че има недостиг на работна сила. Най-голям е в техническите професионални направления, които са с профил математика и природни науки. Поради тази причина е преструктуриран приемът в системата на висшето образование и е предоставено и допълнително финансиране на професионалните гимназии за тези специалности, а от тази година са планирани да се предоставят и допълни стипендии.

Образователният министър изтъкна, че вече е започнала дуалната форма на обучение. Преди 4 години, в първата година, са се включили 300 ученици, докато тази година те са близо 3000, но според министър Вълчев това все още не е достатъчно. Планирани са средства от държавния бюджет, които са предназначени за стипендии на учениците, които се обучават в дуалната форма.

Източник: actualno.com