Мнения

Дончев: Европарите по ОП за наука и образование не са спрени!

Евросредствата от 350 млн. лв. по ОП за наука и образование по процедурите за създаване и развитие на центровете за върхови постижения и компетентност нито са спрени, нито не са загубени. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в отговор на упреците на депутати, които малко преди това огласиха негово писмо до министъра на образованието в оставка Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

В писмото се призовава да се отстранят недостатъците по процедурите, да се спрат и да се обявят отново с нов краен срок за кандидатстване до средата на март, примерно.

Дончев поясни, че е получил 10-15 писма от научните среди, в които се твърди, че в схемата има технически неточности и молят те да бъдат отстранени, а срокът – удължен. Именно затова пратих писмо до Меглена Кунева, като й предлагам да се прекрати тази схема и да се обяви нов краен срок, потвърди вицепремиерът в оставка. Целта е да има качествени и конкурентни проекти, каза Дончев.

Вицепремиерът Томислав Дончев излъга, че всичко е наред с усвояването на евросредствата, заяви по-рано говорителят на БСП Жельо Бойчев по време на брифинг в Народното събрание, предаде Фокус. „Единственият начин да отговорим на лъжите на ГЕРБ е като извадим техните документи“, каза той и обясни, че от БСП ще покажат писмо на вицепремиера в оставка Томислав Дончев до министъра на образованието и науката Меглена Кунева, в което ясно са описани всички манипулации и злоупотреби, които се извършват в една от оперативните програми. Колегата му народен представител от БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Стоян Мирчев обясни, че става въпрос за Програмата за наука и образование и процедурите за изграждане и развитие на върхови постижения и компетентности. Според Мирчев това е 350 млн. лв. загуба за България. По думите му Томислав Дончев онзи ден е описал в писмото си до министъра на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, че има сгрешени и опорочени процедури.

Стоян Мирчев посочи, че другото, което се крие от управляващите е, че е имало одит от страна на Европа по тази програма и тя е пред спиране. Според Мирчев за това са виновни премиерът в оставка Бойко Борисов, Меглена Кунева и Томислав Дончев!

Източник: actualno.com