Мнения

Домашните ученици се обучават по английска и американска дистанционни програми

Домашните ученици у нас се обучават онлайн по програмите на Оксфорд и ще получат престижна диплома.

След завършването на всеки курс те получавали сертификати, които удостоверявали знанията на децата, съобщиха вчера от „Асоциацията за домашно образование“, цитирани от всекидневника „Монитор“.

Една от дитанционните програми за обучение е Oxford Home, обяснява председателят на асоциацията  Петър Порумбачанов.

„Някои от курсовете там са безплатни, а други платени, като цената варира от 35 до 180 паунда. Таксата включва и учебници, които се доставят в домовете“, разказва още той.

Американската дистанционна програма струва 800 евро на година.

От Асоциацията не са съгласни, че децата са личени от социални контакти. Всички домашни ученици посещават извънкласни занимания, контактуват с други деца, имат достъп до професионалисти, специалисти и педагози в различни области и взаимодействат с широк кръг от хора.

В същото време обаче децата понякога ходели и на частни уроци, което е един вид връщане към традиционната система на образование у нас.

Според представители на сдружението, родителите трябва да имат правото да избират образованието на децата си според собствените си предпочитания и възможности. От асоциацията препоръчаха на образователното министерство да създаде възможност за признаване на знания получени извън държавната образователна система, като с това се насърчи качеството на образование.