Училища

Домашните в училище – грешка или необходимост?

„Твърдо против домашните съм. Моята работа е да си свърша нещата в училище. Децата наистина са по цял ден на училище“, настоя учителят Мина Илиев в Bulgaria ON AIR. Заедно с родителя Димитър Димитров, който е част от „Отворено общество“, коментираха дали домашните работи са демоде и вредят ли на учениците.

Преподавателят посочи, че след 9-те часа в училище децата продължават на английски или някъде другаде, а често получават домашни и след занималнята. Самият Мина Илиев вече 30 години не дава домашни на своите ученици.

„Оказва се, че домашните работи имат добавена стойност след определена възраст и образователна степен. До 7-8 клас те нямат кой знае какво значение. До определена възраст децата се развиват по начин, който не изисква домашните работи в училище. Не можем да очакваме дете да учи от 7:30 до 17:30 ч. с непрекъсната концентрация“, обясни Димитров. Той е на мнение, че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоциално и физически на учениците.

Димитър Димитров повдигна и въпроса с тежките раници на учениците, които според него са между 5 и 8 килограма.

Мина Илиев е намерил рационално решение на проблема и неговите ученици държат всичките си учебници в училищните шкафчета. „Учебници и тетрадки не се носят вкъщи“, посочи той и изрази надеждата си скоро учебниците да бъдат заменени от таблети.

Източник: bgonair.bg