Институции

Доктор Охзаби посети столично СОУ

На 19 май Полевата клиника за мобилни устройства на деца „Доктор Охзаби“ на Центъра за безопасен интернет посети 73 СОУ „Владислав Граматик“ в София. Нашите „доктори“ разговаряха с ученици между 1 и 5 клас и с родители за безопасността на мобилните телефони и таблети и рисковете за младите потребители в мрежата.

На този ден учениците от 73 СОУ имаха спортен празник, по време на който експертите от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, координатор на Центъра за безопасен интернет, се включиха със своята мобилна клиника. С участвалите в „прегледите“ над 60 деца бяха обсъдени различни аспекти на безопасността в интернет.

Обсъдени бяха необходимите настройки за сигурност на устройството, за да бъде то обезопасено от непозволен достъп или от вируси. Разговорите с родители засегнаха и темата за програми за родителски контрол, които те могат да инсталират на устройствата на децата си, за да ги предпазят от вредно съдържание. Родителите получиха наръчника „Как да не загубим детето си във виртуалния свят“, разработен от Центъра за безопасен интернет със съдействието на Майкрософт. В него са описани главните рискове за деца в интернет, както и начините, по които може да бъде създаден защитен детски профил в Windows 7, 8 и 10.

Накрая на прегледите на учениците бе обяснено, че освен към най-близките си хора при проблем онлайн могат винаги да се обръщат и към Центъра за безопасен интернет.