Институции

Докторантската стипендия се увеличава от 450 на 500 лева на месец

Докторантската стипендия ще бъде увеличена от 450 на 500 лева на месец през следващата година. Това се разбра от становище на просветния министър Красимир Вълчев по проектобюджета за образование и наука за 2018 г., който бе обсъден вчера в ресорната комисия в парламента. За увеличението са заложени 2.5 млн. лева.

Размерът на докторантската стипендия не е променян от 2008 г. и в момента е с 10 лева по-малък от минималната работна заплата. От 1 януари тя ще бъде 510 лева и съотношението ще се запази.

В понеделник докторанти изпратиха писмо до депутатите и Министерския съвет, в което поискаха размерът на стипендията да бъде поне една и половина минимална работна, или от януари поне 765 лева на месец. „Неудовлетворени сме от това увеличение. Стипендията трябва да се увеличи двойно. През 2008 г. е било така и това е станало стимул на младите хора да записват докторантура. Един млад човек няма как да се издържа с тези 500 лева на месец“, каза Яна Вангелова от Националното представителство на студентските съвети.

Според проф. Лъчезар Аврамов от БАН един докторант, подготвен в България, струва около 100 хил. лева, но повечето от тях заминават за чужбина. Той също поиска стипендията да стане 900 лева, тъй като след години нямало смисъл да се води този разговор.

„Рязко трябва да увеличим стипендиите – съгласен съм. Но аз пък имам данни, че има хора, които са записали докторантура само заради стипендията“, каза министър Вълчев.

Парите за наука за догодина ще са 405.8 млн. лева при 285 млн. лева през т.г. След протестите на учени на 1 ноември вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов дадоха пресконференция, на която да обяснят, че в проектобюджета за 2018 г. има около 120 млн. лева повече за наука, за повечето от които учените трябва да кандидатстват на конкурентен принцип.

От думите на министър Вълчев се разбра, че реалното увеличение на парите за наука е 80 млн. лева. През следващата година бюджетите на Българската академия на науките (БАН) и на Селскостопанската академия (ССА) се увеличават с общо 5.9 млн. лева. В проектобюджета са заложени 63.5 млн. лева за програмно-конкурсно финансиране на научната и изследователска дейност в изпълнение на Научната пътна карта за научна инфраструктура.

От БАН изказаха становище, че увеличението на парите им ще отиде само за покриване на минималната работна заплата, но не и за увеличение на заплатите на научните работници. Според председателя на академията акад. Юлиан Ревалски този бюджет е силно обезпокоителен.

За образование в проектобюджета за догодина са заложени около 490 млн. лева повече, като най-голяма част от парите ще отидат за увеличението на учителските заплати.

Източник: dnevnik.bg