Институции Мнения

Дойде ли време за оценка „Възпитание“?

Уважението към учителите е нещо, с което народът ни се е гордял векове наред в историята ни. Към днешна дата обаче то отсъства.

И то най-често от класната стая.

След като държавата най-накрая се зае с превръщането на учителските заплати в достойни и равни на усилията, които те полагат в час, дойде време да помислим и за отношението към просветителите на децата ни.

От години учителите бият звънеца за отношението на ученици и родители към тях. Днес синдикатите вече са готови с идеи за въвеждане на оценка за възпитанието на децата и криминализиране на психическия и физическия тормоз над учителите.

„Teмата за подобен тип оценка в училище се обсъжда непрестанно през последните 5-6 години. Друг е въпросът, че към момента тя не е видяла бял свят. Можем да я наречем и обобщителна и дисциплинарна. Във всяка страна от ЕС тя е различна, а в България просто липсва“, коментира в студиото на „България сутрин“ председателят на Синдикат „Образование“ д-р Юлиан Петров.

По думите му компонентът възпитание е ключов в образованието на българските деца, но през последните 20 години той бива пропускан.

„Резултатите от това са налице. Създалата се ситуация в образователните ни институции към днешна дата е изключително тежка. Необходимо е учителите да бъдат защитени от всичко, което ги притиска и усложнява работния им процес“, допълни още д-р Петров.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов отбеляза, че всички общественозначими професии у нас се намират в неуважителна ситуация.

„За да бъде решен проблемът, трябва да има промяна. Да бъдат преоценени моралните стойности и качествата на хората“, каза той.

Източник: bgonair.bg