Учители

Дойде ли време за нов министър?

Над 15 хиляди граждани искат Оставка на министър Кунева, отмяна на стипендиите на ромските деца и повишение на учителските заплати, чрез сайта http://www.peticiq.com/158742. Подписката е създадена на 27 октомври и вече е във водещата класация на сайта. Освен към самата министърка, петицията е насочена и към Премиера, Президента, Омбудсмана и Председателя на НС.
И докато чакаме оставка (защото неминуемо такава трябва да последва) или освобождаване от поста (министър-председателя има властта тук), нека си припомним някои интересни факти за Министерство на образованието и науката и неговите министри в най-новата ни, демократична история, или последните 27 години:

  • Стартира като Министерство на Народната Просвета, но много скоро  Народната просвета се предефинира като „Образованието и науката“. С малки изключения, почти през целия период Министерството е било САМО на образованието и науката, като изключение прави периода 2009-2013, когато към него е добавена и Младежта (при управлението на ГЕРБ)
  • През периода 1995-1997 е добавено и ТЕХНОЛОГИИТЕ, макар да няма информация какво точно технологично се е случило в образованието в този период (а и след него до наши дни)
  • Меглена Кунева е 23-тия министър на образованието в демократичната история на България. Иронично, Даниел Вълчев, неин съпартиец в Движение „България на гражданите“ е единствения, изкарал пълен мандат. Или ако приложим математически познания от външното оценяване на 4ти клас: 27 години демокрация – 4 години единствен пълен министерски мандат=23, или около година управление на всеки министър. Всеки сам може да си отговори на въпроса ЗАЩО НЯМА РЕФОРМИ?
  • Завладени от вчерашния репортаж по Нова телевизия за финландското образование, хубаво е да знаем също така че, тамошният Министър на образованието е надпартиен и не се влияе от изборни резултати.

http://www.peticiq.com/158742

 

 

Източник: TEACHER.BG