Учители

Добрият пример: Защо деца от бургаско училище учат с удоволствие?

Как се учи най-лесно таблицата за умножение? Как се четат дебели книги през ваканцията? И защо второкласниците от едно бургаско училище нямаха търпение да се върнат в клас?

Отговорът е: зависи от домашното през лятото.

Да се научиш да правиш таратор, да ядеш сладолед и да напълниш цяла кутия със съкровища – това е домашната работа, която Александра Георгиева, класен ръководител на II А клас от ОУ „Пейо Яворов” в Бургас, дава на децата. „Домашната работа е такава, защото ми се искаше лятото да не забравят училището. И всъщност това беше идеята – да е приятно, обаче да не пренебрегват важните неща! И те са се справили, според мен”, казва тя.

Да накара децата да четат, но не по задължение, а с интерес и любопитство – това е целта на педагога.

За новата учебна година класът си има дори талисман – октоподчето от сайта, в който учител, ученици и родители заедно създават техния модел на образование.

„Това е такава професия – кауза! Трябва да вярваш, че можеш да промениш нещо в живота на тези деца, да им дадеш възможно най-добрия старт! Трябва да ги обичаш и те те обичат и то тогава нещата се получават по възможно най-добрия начин”, казва Александра и вече мисли за новото домашно, което ще бъде за Коледа.

„Нещо свързано с добрината трябва да бъде на Коледа. Хубаво е човек да е много умен, хубаво е човек да знае много, но преди всичко те трябва да се стараят да бъдат добри и толерантни един към друг”, смята Александра, а когато подходът е правилен, и сълзите бързо отстъпват място на усмивките в класа на г-жа Георгиева.

Източник: btvnovinite.bg