Ученици

Днес се учредява Национален ученически съвет

Днес ще се проведе учредителното събрание на Национален ученически съвет, информираха от КНСБ. Мястото е Департамента за информация и усъвършенстване на учителите в София, а часът 13:30.

Целта на новата структура е да бъде обединителен ученически фактор, който легитимно да изразява мнението и да защитава интересите на учениците.

Съветът се стреми към реална подкрепа от всички ученици на територията на страната. Предварително бяха проведени срещи с ученици в 14 областни града в България. При обиколката на страната бяха избрани представители, които да присъстват на Учредителното събрание.

Официален партньор на НУС е Синдикатът на българските учители при КНСБ.

НУС има намерение да бъде основополагащ и активен елемент в извоюването на повече права за учениците в училище. Организацията ще настоява ученическите съвети да имат глас в Педагогическите съвети, както и право на становище при избор на учители и директор в училищата.

Новото обединение си поставя за задача и да създаде мрежа между всички ученически съвети в страната. По този начин ученици от различни училища ще могат да работят по общи проекти и да си взаимодействат.