Учители

Днес празнуваме Богоявление

Днес православната църква отбелязва един от най-големите си празници – Богоявление, наричан още Просвещение, но познат най-вече като Йордановден.

На този ден според библейския разказа Йоан Кръстител е потапял до шия в река Йордан всеки човек, докато не изповядал всичките си грехове, но когато пред него се появил Исус, светецът се поклонил и заявил, че той самият трябва да се кръсти при него.

Когато Спасителят влязъл във водите на Йордан, небесата се отворили, блеснала светлина и Духът Божий във вид на гълъб слязъл от там върху кръщаващия се. След това се чул глас, който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

Празникът е познат в народната традиция с различни имена.

Вярва се, че в нощта срещу празника небето се отваря и всеки който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни.

Празникът се отбелязва с освещаване на водата. За целта след църковната служба в нея се хвърля кръст, за който в обикновено много студените води мъже се хвърлят да го извадят. Успелият да го хване, ще се радва на желязно здраве през цялата година.

В град Калофер, родното място на Христо Ботев, от 200 години отбелязват празника с легендарно мъжко хоро във водите на Тунджа. Десетки мъже от всички възрасти се хващат на него, а според местните жители, досега няма случай, в който участник в него да се е разболял след ледената авантюра.

Teacher.bg поздравява всички, носещи имената Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана, Динко и Господин. На тях, както и на всички останали пожелаваме крепко здраве и успехи през новата година.