Мнения

Днес е световният ден на книгата!

Световният ден на книгата и авторското право, 23 април, се обявява като празник от ЮНЕСКО и чества в целия свят от 1995 г. насам с идеята да се подпомага четенето, публикуването и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Датата е важна в световната културна история. На този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега.

България ще отбележи празника с няколко мероприятия, организирани в София и други градове на страната.

Асоциация „Българска книга“ ще връчи днес годишните си награди „Рицар на книгата“ на журналистите с най-голям принос при отразяването на издателския бизнес в България, информира електронното издание „Дневник“.

Маратони на четенето пък очакват Стара Загора и Асеновград.

в популярна верига книжарници ще се четат текстове в оригинал на Шекспир и Сервантес. Пак там, в софийски магазин в късния следобед популярни лица ще четат любими свои текстове.

Институтът „Сервантес“ ще празнува с ден закъснение. Той ще участва в колективно международно четене на романа „Дон Кихот де ла Манча“ на Мигел де Сервантес, който се организира всяка година от Кръга по изящни изкуства в Мадрид и включва държави от Европа, Америка и Азия чрез видеоконферентна връзка.

Четенето на целия роман продължава общо около три дни и започва на 23 април.

В него се включват различни изтъкнати личности от страните, които владеят испански. От България тази година това ще са певицата Миленита, режисьорът Николай Младенов, журналистът и преводач Еми Барух и поетът Хуан Антонио Берниер.

Сайтът vesti.bg ни връща назад във времето с напомняне на историята на книгата. Оказва се, че древната й форма – шумерската глинена плоча с асиро-вавилонско клинописно писмо съществува от повече от 5 000 г.

За предшественици на книгите се смятат и дървените плочи, на които са писали римляните. По-късно идва папиросът, особено популярен в Египет. Египтяните не позволявали да се разпространява извън царството им и това дава възможност в Пергам да открият пергаментът, който се прави от обработени животински кожи.

Хартията я откриват китайците около 200 г. сл. Хр. По-късно арабите я пренасят в Европа. Следват дълги години, в които книгата получава своето развитие. Първоначално написана на ръка, а по-късно улеснено с откриването на печатарството.

В Европа началото на книгопечатането е поставено около 1445 г. от Йохан Гутенберг.

Днес книгата все по-успешно се замества от електронния четец. Първо сваляхме текстове от интернет, които четяхме на настолния компютър, а днес вече има специални устройства, които дори „прелистват“ виртуалната книга.

И все пак книгата е книга тогава, когато се чете. Последните изследвания у нас дават тревожни данни. Увлечен в сивото ежедневие и битката за оцеляване, българинът все по-рядко посяга към писаното слово.

На празник се правят пожелания. Нашето е простичко и ясно – Четете книги!

Честит празник!