Мнения

Днес е Международният ден на прегръдката

Днес, 21 януари, отбелязваме Международния ден на прегръдката. Идеята за него се е зародила в САЩ през 1986 г. Зад Океана денят се нарича Национален ден на прегръщането.

Датата е избрана неслучайно. Тя се пада между коледните и новогодишните празници и св. Валентин, който се чества на 14 февруари.

Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените.

Денят се празнува още в страни като Германия, Великобритания, Китай и др.

Според учени прегръдките имат положително влияние върху човешкото здраве. Те помагат за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса.

В същото време по рано този месец стана ясно, че световният софтуерен лидер Майкрософт е получил патента за технологията „интернет прегръдка“, която ще осигури по-голяма близост между двама души на разстояние.

Още по темата