Мнения

Днес е Международният ден без тютюнопушене

Третият четвъртък от ноември е обявен за Международен ден без тютюнопушене. Днес, 15 ноември, ще бъде отбелязан от Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции с редица прояви в цялата страна насочени срещу вредния порок и стимулирането към отказване от него.

Тази година кампанията е под наслов „Ако не аз – кой, ако не сега – кога?“. С него се изказва пълна подкрепа към въведената това лято забрана за пушене на закрити и някои обществени места.

Инициаторите са убедени, че днешния ден е един прекрасен повод за отказване от вредния навик. Спиране на цигарите означава подобряване на личното здраве, както и на здравето на приятели и близки (пасивни пушачи)

Инициативите по повод Международния ден без тютюнопушене тази година започнаха още в началото на месец ноември. Регионалните здравни инспекции организират спортни прояви, дискусии и разпространение на информационни материали за вредата от тютюнопушенето сред деца от детските градини, ученици, учители, родители, лекари, медицински сестри и фелдшери, журналисти, трудови колективи, представители на общини, хора с ментални увреждания и психични заболявания, представители на различни етноси и възрасти, предава БГНЕС.

Ако не успеят за дълъг период, пушачите биха могли поне днес да не посягат към кутията с цигарите. Спестените пари пък могат да бъдат дарени по различни благотворителни инициативи.