Учители

Днес е денят на труда!

На днешния ден, 1 май, у нас и на много места по света се празнува Денят на труда и международната работническа солидарност. У нас за първи път е честван през 1890 г, а за официален празник е обявен през 1939 г.

Началото му е поставено на 1 май 1886 г. в САЩ, при провеждане на мащабна профсъюзна стачка, участие в която взимат повече от 300 000 работници в искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Събитието е разпръснато с помощта на полицията, има убити и стотици ранени, включително и в редиците на униформените. През 1904 г. Международната конференция на социалистите призовава 1 май да бъде отбелязан от всички социалдемократически партии и профсъюзи с демонстрация в подкрепа на исканията на работниците от САЩ. Конгресът решава всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците.

В наши дни е любопитно, че Денят на труда, отбелязван в САЩ е със съвсем друга дата – тя се мени, но е винаги в първия понеделник на септември.

Като страна от бившия социалистически блок, България има големи традиции в честването на празника. Днес вече ги няма манифестациите, така популярни през 1989 г. Денят обаче се чества с особени почести в Китай и Русия. Официален празник е още в Германия, Мексико, Австрия и др.

Днешният ден е чудесен повод да си припомним една позабравена поговорка: Трудът краси човека!

Мрежата на учителите новатори Teacher.bg поздравява всички, които вярват в красотата на труда!