Мнения

Диян Стаматов: 2017 г. ще бъде много трудна в сферата на образованието

2017 г. ще бъде много трудна в сферата на образованието. За да е интересно на учениците промените са свързани с олекотяване на учебното съдържание. Започва огромен проект за квалификация на учителите – свързан е с нови методи и начини на преподаване.

Това каза в „България сутрин“ заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Той подчерта, че през годината ще се залага на квалификация на учителите и директорите, тъй като новото поколението очаква интересни методи и факти, представени по различен начин.

Стаматов отбеляза, че 2016 г. е била концентрирана върху влизането на новия закон и подготовката на нормативните документи, които ще дават резултат, но и необходимост от промяна там, където е забелязан проблем.

„Проблем с недостиг на преподаватели няма, но в краткосрочен план той ще възникне“, каза още Диян Стаматов и се аргументира със средната възраст на преподавателите, която е малко над 53 години.

По думите му специалността „Педагогика“ е приоритетна, а стипендията за тези студенти вече е много по-висока.

„Естествено е правителството, което идва, да запази този тренд на промяна на учителските заплати. Много важно е да има стабилен финансов ресурс за образование“, посочи още заместник-министърът на образованието.

Той добави, че таблетите не са разпространени масово в българското училище и се предвижда въвеждането им, защото то е свързано с квалификацията на учителите.

Източник: dnes.bg