Мнения

Диян Стаматов: Черно-бели учебници не трябва да има, живеем в цветен свят!

Черно-бели учебници не би трябвало да има, защото живеем в много цветен съвременен свят. Това заяви в „България сутрин“ директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. Гостът на Bulgaria ON AIR, заедно с Елена Хаджигенова, в ролята й на родител, коментираха разнопосочните мнения за черно-белите учебници, които някои родители определиха като „дискриминация“, а Министерството на образованието блокира от разпространение.

За Диян Стаматов този казус се е развил под натиска на коментарите в социалната мрежа Facebook. „Много е опасно, когато всички се притесняват какво пише във Facebook!“ Това отсече бившият зам,-министър на просветата, като подчерта, че учебникът е средство за достигане до знанието, но има и много други източници, с които ученикът да го добие и те трябва да бъдат позволявани, вместо конкретно помагало да бъде вменявано за използване в учебния процес.

Елена Хаджигенова визира друга дискусия в социалните мрежи, която слага тежест върху мнението, че децата със специални потребности са „опасни“. Повод за острите думи е убийството в Бургас, извършено от 15-годишно момче, за което се твърди, че има психични отклонения. „Децата със специални потребности са малко по-различни като начин на поведение от останалите, но тази тяхна различност ще се задълбочава, ако те са отделени от останалите, които, уж, не са различни“, отговори на темата Диян Стаматов.

По думите му всяко дете е различно и обучението в класната стая трябва да се провежда еднакво за всички, без елемент на дискриминация или дори усещане за такава.

Елена Хаджигенова даде пример с образованието в Швеция, като разказа случая за едно дете – хърватче, което се оказва „различно“ от останалите, когато тръгва на училище в Скандинавската страна. Тя информира как детето веднага е включено в класа с останалите местни деца и дори му е осигурен учител по хърватски.

„Докато у нас майка с дете със специални потребности, което тази година е трябвало да стартира първи клас, е получила 37 отказа то да бъде записано както в държавни, така и в частни училища“, заключи Хаджигенова.

Източник: bgonair.bg