Мнения

Диян Стаматов: Училището е самотен бегач в борбата срещу агресията

Училището в момента е самотният бегач по отношение със справяне с агресията, каза бившият заместник-министър на образованието във второто правителство на Бойко Борисов – Диян Стаматов пред Монитор. Според директора на столичното 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ педагозите имат нужда от подкрепа от страна на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), социалните служби, полицейските структури.

„Обединяването на тези работещи звена е първата важна стъпка, за да се възпре крайната агресия“, посочи той. „Комуникацията между подрастващите е агресивна и силова. Липсва едно елементарно отношение и добри обноски. Когато се говори за агресия, погледът се отваря широко към образованието и училището“, каза още преподавателят.

„В действителност обаче проблемът се корени дълбоко в семейната среда. Когато в общуването у дома нещо не е наред, това се прехвърля в училище. И тъй като този проблем трудно може да се реши в краткосрочен план, възможностите в близко бъдеще са добра координация и ефективно сътрудничество в работата на всички институции, които имат отношение към учениците“, посочи още Стаматов.

Източник: monitor.bg