Ученици

Диян Стаматов отговори на въпроси на ученици

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов отговори на множество въпроси по време на ученическия парламентарен контрол вчера. Събитието събра над 150 ученици, представители на училищните парламенти от цялата страна, и е част от форума на ученическите парламенти, работещи по програмата на Център Амалипе „Всеки ученик ще бъде отличник“, който се провежда  от 4 до 7 април 2016 г. в Сливен.

Могат ли учениците да участват в изработване на учебните планове и програми, да участват в управлението на училището и да има повече интернет технологии в преподаването на уроците, питаха младите парламентаристи. А могат ли да дават оценки на своите учители и да им се гарантира, че образованието, което получават е качествено?

Заместник-министърът отговори на поставените въпроси, като изтъкна, че с новото училищно законодателство се отваря възможност за реално участие на учениците в организирането на образователния процес. Според него възрастните трябва да направят всичко възможно учениците да са щастливи както у дома, така и в училище. Той покани учениците да посетят министерството, където да се срещнат с министъра и да дискутират всички актуални проблеми.

За учениците бе важен въпросът за провеждането на държавните зрелостни изпити и дали те ще бъдат разделени на модули. Стаматов подчерта, че се готвят промени в организацията на провеждане на матурите, за да се редуцира преписването, но не и във формата за тази година.