Мнения

Диян Стаматов: Нормално е всяка година да има недостиг на учители

В началото на всяка учебна година винаги се усеща един стабилен недостиг на учителски кадри. Нормално е различни учители да търсят нови работни места, а вътрешната миграция в страната си продължава. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София и бивш заместник-министър на образованието.

Според него пенсионирането на учителите също проличава в началото на новата учебна година, а надеждите са на мястото на пенсионираните да постъпят по-интересни и квалифицирани млади учители.

По думите на Стаматов иновативните методи и подходи в образованието все още влизат плахо в българското училище, те срещат и вътрешна съпротива от страна на учителите.

При ръст от 20% на учителските заплати от 1 януари 2019 година, един млад учител ще стартира от 920 лева основна заплата, каза гостът. Заплатата на учителите със стаж ще се формира с увеличението около 1200-1300 лева, посочи директорът. Учителската професия е една от най-ясните и стабилни по отношение на заплащането, каза още гостът.

Увеличаването на заплатите за втори път е сериозна гаранция за подкрепа на учителите, а един важен допълнителен лост, необходим за възстановяването на учителя и за подготовката му за следващата учебна година, е отпускът, каза още гостът.

В Европа, по неговите думи, има много добри образователни системи, с които трябва да се запознае българският учител. В тази връзка той съобщи, че програмата „Еразъм +“ е  повишила с 30% възможностите за кандидатстване на учителите.

Източник: investor.bg