Учители

Диян Стаматов: Необходима е актуализация на бюджета за образование

„Необходима е актуализация на бюджета за образование, но към момента не можем да се ангажираме с конкретни цифри, коментира вчера в  зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, цитиран от bgonair.bg.

„Тези пари трябва да влязат в образованието. Синдикатите и Министерството на образованието вървим в една посока, защото основната ни цел е една – учителят да бъде доволен. Той може да бъде доволен само при едно плавно увеличаване на заплатите. Нещо, което би могло да се гарантира от всички ни, ако вървим заедно в една посока“, посочи той.

Тристранният съвет се събира, за да преговаря за основните правила за взаимодействието по отношение на трудовите ангажименти, в това число и на заплатите, уточни заместник-министърът. По думите му в този трудов договор се залагат и ангажименти, които са за следващите 2 години.

Това е абсолютно необходимо да стане и има своето придвижване напред, потвърди зам.-министър Стаматов.

„Една част от тези средства са за заплати, друга за обезпечаване на този план, а трети за материалната база“, уточни той и добави: „Но пак не може да се говори с твърди цифри по отношение на промяната на заплатите, което от една страна не е добре, защото всеки очаква сигурност, а от друга е добре, защото тези средства ще влязат в тази система и ще стигнат по един или друг начин до всеки един учител.“